Let op: Door drukte bij PostNL en onze toeleveranciers kan de bezorging van je pakketje langer duren dan vermeld. Hou hier rekening mee!

Advies nodig?

Bel 0341 - 431 055

0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.

Veel gestelde vragen over braces

Hoe bepaal ik de juiste maat?

Als de maat en pasvorm van een brace niet goed zijn, dan verliest de brace zijn werking. Het secuur meten van de juiste maten is dus van groot belang. Raadpleeg de maattabel die je vindt bij ieder product en meet op de aangewezen plekken de afmetingen van uw gewricht.
Vergeet niet bij het bestellen van een brace voor de ledematen rekening te houden met de juiste uitvoering; links of rechts. In een enkele geval zijn braces universeel en te verstellen naar de juiste maat, bijvoorbeeld de patella- en armbrace.

Verslappen spieren door het gebruik van een brace?

Nee, dat is een fabeltje dat we met een simpel rekensommetje kunnen ontkrachten: een doorsnee sporter in Nederland is drie tot vier uur per week sportief actief. Tijdens deze sportbeoefening wordt bijvoorbeeld een enkelbrace als hulpmiddel gebruikt ter voorkoming van nieuw enkelletsel. Dit betekent niet dat de enkelspieren op dat moment helemaal buiten werking gesteld worden. De rest van de week (buiten het sporten om) worden de enkelspieren zoveel geprikkeld (168 uur min de slaapuren, min vier uur sport, min rustig zitten) dat ze niet zullen verzwakken. Daarbij komt dat de braces functioneel zijn; niet-risicovolle bewegingen worden in grote mate toegestaan, waardoor spieren actief blijven.

Het is overigens wel zo dat een goede brace-fabrikant zijn hulpmiddelen niet zal aanbevelen zonder te wijzen op het grote belang van spiertraining. Na bijvoorbeeld enkelbandletsel dient iedere geblesseerde sporter de enkelspieren te versterken en de coördinatie rondom de enkel te verbeteren. Dus spieroefeningen zijn - naast een brace - sowieso gewenst.

Hoe lang moet ik een brace dragen?

Dat hangt van een aantal factoren af, zoals de persoonlijke situatie, het type blessure, de mate van belasting en de richtlijnen voor de betreffende brace. In de regel wordt een brace voor langere tijd gedragen. Het is raadzaam hierover met een therapeut te overleggen.

Mag ik een brace aanhouden als ik ga slapen?

Nee, ’s nachts mag de brace niet gedragen worden. Het lichaam moet tijdens de slaap volledig kunnen ontspannen.

Wat is het verschil tussen een brace en elastische bandage?

Een brace geeft meer steun dan een elastische bandage. Een bandage is een rekbaar windsel dat wel druk en huidbescherming geeft, maar naar verhouding weinig mechanische steun. Bij een gebrek aan stabiliteit, zoals na een verzwikte knie of enkel, verdient een brace dus de voorkeur.

Hoe lang gaat een brace eigenlijk mee?

Een brace kan voor langere tijd gebruikt en gewassen worden, maar slijt natuurlijk wel door gebruik. De mate van slijtage hangt ondermeer af van het soort brace, de frequentie van gebruik, de vochtproductie en de plaatselijke wrijvingskrachten. Zo slijt een enkelbrace bijvoorbeeld sneller dan een polsbrace. De levensduur van een brace wordt mede bepaald door goed onderhoud. De voorschriften hieromtrent worden door de fabrikant meegeleverd. Een brace die twee tot drie keer per week intensief gebruikt wordt, is na ongeveer één tot anderhalf jaar versleten.

Voor welke activiteiten is een brace geschikt?

Je gebruikt een brace bij activiteiten die de kans vergroten op verzwikking en verdraaiing, met zwelling, functieverlies en/of pijn als gevolg. Dit kan zowel in het dagelijks leven als je in je vrije tijd zijn. Bij een wandeling op oneffen loopoppervlak biedt een knie- of enkelbrace bijvoorbeeld de nodige steun. Bij sportactiviteiten worden braces vaak preventief ingezet. Met name sporten waarin veel wordt gedraaid, gekeerd of gesprongen kennen een verhoogd risico op band- en gewrichtsletsel. Een brace is dan een effectief hulpmiddel.

Informatie over braces