De juiste ondersteuning voor een jumpers knie

Jumpers Knee

Wat is een Jumpers Knee?

Een "jumpers knee" (ook wel "patellatendinopathie" genoemd) is een aandoening waarbij de pees die de knieschijf (patella) verbindt met het scheenbeen (tibia), de patellapees genaamd, ontstoken of beschadigd raakt. Deze aandoening wordt vaak geassocieerd met sporten waarbij veel gesprongen wordt, zoals basketbal en volleybal, vandaar de naam "jumpers knee." De oorzaak van een jumpers knee is vaak overmatige belasting van de patellapees, vooral bij activiteiten waarbij herhaaldelijk en intensief wordt gesprongen. Dit kan leiden tot een ontsteking van de patellapees.

 

Symptomen van een Jumpers Knee

Symptomen van een jumpers knee, ook bekend als patellatendinopathie, kunnen variëren in intensiteit, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die geassocieerd worden met een jumpers knee:

 

  • Pijn onder de knieschijf: De meest voorkomende en opvallende klacht is pijn net onder de knieschijf, aan de voorkant van de knie. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan zich manifesteren als een doffe, zeurende pijn of als een scherpe, stekende pijn.
  • Pijn bij belasting: De pijn wordt meestal erger tijdens activiteiten die de knie belasten, zoals springen, hardlopen, traplopen, hurken en kniebuigingen.
  • Pijn bij aanraking: De pees kan gevoelig zijn als je erop drukt of wanneer er druk wordt uitgeoefend op het gebied onder de knieschijf.
  • Stijfheid: Je kunt stijfheid ervaren in de knie, vooral na perioden van inactiviteit of na het ontwaken in de ochtend.
  • Zwelling: Soms kan er een lichte zwelling rondom de knieschijf of het gebied eronder optreden.

 

De werking van een brace bij een Jumpers Knee

Een brace kan een ondersteunende rol spelen bij de behandeling van een jumpers knee (patellatendinopathie). Hier is hoe een brace kan werken:

 

  • Compressie en Ondersteuning: Braces voor een Jumpers Knee zijn ontworpen om compressie uit te oefenen op het gebied onder de knieschijf en rond de patellapees. Compressie kan helpen om de zwelling te verminderen en de doorbloeding te verbeteren. Bovendien biedt de brace ondersteuning aan de patellapees en de omliggende structuren. Dit kan de spanning op de pees verminderen en helpen bij het voorkomen van verdere irritatie.
  • Stabilisatie: De Patellabrace helpt bij het stabiliseren van de knieschijf en de patellapees tijdens beweging. Dit kan onbedoelde zijwaartse bewegingen van de knieschijf verminderen, wat pijn en irritatie kan veroorzaken.
  • Ontlasting en Bescherming: Door de knieschijf en de patellapees enigszins te ontlasten, kan een brace helpen om de druk en spanning op de pees te verminderen tijdens activiteiten zoals springen en rennen. Dit kan helpen om de symptomen te verlichten.

Hulp nodig bij je keuze?

Neem contact op met onze product specialisten!