Malletvinger (hamervinger)

Een malletvinger (hamervinger) is een blessure aan de vinger waarbij de pees die de laatste vingerkootjes recht houdt, scheurt of afscheurt van het bot. Hierdoor kan de vinger niet meer volledig worden gestrekt en blijft de top van de vinger naar beneden gebogen. Een mallet-vinger geneest nooit vanzelf, vaak wordt een vingerspalk aangeraden.

Lees verder onderaan de pagina.

BraceID Vingerspalk Beige
Vanaf € 9,95

BraceID Vingerspalk Beige

 

De BraceID Vingerspalk Beige  is speciaal ontworpen om te beschermen bij extensor pees trauma van het DIP gewricht, ook bekend als Mallet finger.

De vingerspalk is gemaakt van geperforeerd plastic dat luchtcirculatie mogelijk maakt en vochtophoping en onaangename geurtjes voorkomt. De vingerspalk is verkrijgbaar in 8 maten, zodat je de perfecte pasvorm kunt kiezen voor optimaal comfort en ondersteuning.

 

 

Een malletvinger en de werking van een vingerspalk

 

Een malletvinger (hamervinger) treedt op wanneer de pees die de laatste vingerkootjes strekt, de zogenaamde extensorpees, beschadigd raakt. Dit kan gebeuren door een plotselinge kracht op de top van de vinger, zoals bij een bal die met hoge snelheid tegen de vinger wordt gegooid of bij het stoten van de vinger tegen een hard voorwerp. Ook kan een malletvinger optreden als gevolg van een sportblessure, zoals bijvoorbeeld bij basketbal, volleybal of honkbal.

Bij een malletvinger kan de pees scheuren of zelfs afscheuren van het bot, waardoor de laatste vingerkootjes niet meer recht kunnen worden gehouden. De vinger blijft dan gebogen en kan niet volledig worden gestrekt. Er kan ook sprake zijn van pijn, zwelling en blauwe plekken rondom de geblesseerde vinger.

Als een malletvinger niet wordt behandeld, kan dit leiden tot blijvende stijfheid en misvorming van de vinger. Het is daarom belangrijk om een malletvinger snel te behandelen. In de meeste gevallen kan een malletvinger worden behandeld met een spalk die de vinger in een gestrekte positie houdt, zodat de pees kan genezen. Dit spalkje moet 9 weken permanent worden gedragen: in die tijd mag het eindkootje van de vinger in geen enkel geval geplooid worden, ook niet bij eventuele reiniging van het spalkje.